Du har rätt till en god vård och ett gott bemötande! Om du upplever brister i vården är det viktigt att anmäla det. Här listar vi de olika instanser som kan vara aktuella.
Vi vill i första hand uppmana dig att kontakta Patientnämnden i din region. Det är patientnämndernas huvuduppgift att hjälpa patienter (och närstående) att framföra klagomål och synpunkter på vården och se till att vårdgivaren (t.ex. en vårdcentral) besvarar detta. Patientnämnden kan också hjälpa till med information om vilka rättigheter man har som patient och kan informera om förutsättningar att anmäla det som hänt till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Kontaktuppgifter till Patientnämnden finns på 1177.se för varje region (titta i menyn under ”Så fungerar vården”/”Om du inte är nöjd”). Patientnämnden kan kontaktas direkt via 1177 eller via mail, telefon eller brev. Nämndernas kontaktuppgifter finns också på IVO:s hemsida: https://www.ivo.se/beratta-for-ivo/klagomal-halso-sjukvard/om-patientnamnden/
Man kan också kontakta IVO (Inspektionen för vård och omsorg) men huvudregeln är att klagomål ska ha lämnats till vårdgivaren först (via dig direkt eller med hjälp av patientnämnd) och att vårdgivaren ska ha fått fyra veckor på sig att besvara klagomålet. Det kan vara bra att känna till att IVO i vissa fall måste utreda anmälningar och att i andra fall kan IVO välja om ärendet ska utredas eller inte. IVO har även en tips-funktion på sin hemsida där vem som helst kan lämna tips om brister och missförhållanden och man kan vara anonym. Se gärna denna länk: https://www.ivo.se/beratta-for-ivo/klagomal-halso-sjukvard/
Om du upplevt diskriminering vid kontakten med vården kan du även anmäla till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Diskriminering innebär missgynnande eller kränkning som har samband med en diskrimineringsgrund. Funktionsnedsättning är en sådan grund. Det kan till exempel handla om respektlöst bemötande, ignorans, nekande av vård eller att läkaren skrivit något som är kränkande i journalen. På följande länk finns mer information om att göra en anmälan till DO: https://www.do.se/diskriminerad/anmal-diskriminering.
Utebliven eller fördröjd diagnos, felaktig diagnos eller felaktig vård och behandling, kan under vissa förutsättningar innebära skada som man kan få ersättning för. Skadan ska då anmälas till Löf (regionernas ömsesidiga försäkringsbolag). Om man anmäler skada till Löf och får avslag, kan man begära att ärendet prövas av Patientskadenämnden. Läs mer på Löf:s hemsida, https://lof.se/.