Meny Stäng

Bindvävens roll

Publicerad: 2020-08-25

Bindväv är det byggnadsmaterial som ger stadga och håller ihop celler, organ och vävnader. Bindväven är uppbyggt av kollagen och elastin. Kollagen gör bindväven stark och hållbar medan elastin gör den elastisk.

Kollagen är det vanligaste proteinet hos människan och finns framförallt i hud, ben, senor, brosk och blodkärlsväggar.

Kollagen utgörs av långa tvinnade fibrer och fungerar som ett slags “armeringsjärn” som ser till att vävnaden får de rätta egenskaperna. Särskilt stränga krav på hållfasthet ställs på hud, senor och ledband men också på blodkärl och en stor del av musklernas överföring av kraft går via bindväven. Vid EDS är bildningen eller processandet av kollagen påverkat och dessa trådar får en glesare och förändrad struktur, något som gör att vävnaden får en sämre hållfasthet.

Kollagendefekter förekommer i olika varianter, vilket är orsaken till att vi har olika EDS-typer, alla med sin specifika kollagenförändring. Beroende på vilken typ av kollagen som är drabbat och hur det har skett, kan det uppstå olika konsekvenser i kroppen. Inte bara i form av försämrad hållfasthet och ökad töjbarhet i senor, ligament och hud, utan i vissa fall även avvikelser i skelett, blodkärl och inre organ.